Hoe bouw je een winstgevende MLM organisatie op (Dutch Only)

MLM in Europe

 

MLM of Network Marketing in Nederland, Belgie en West Europa is een relatief onbekend fenomeen. En onbekend maakt onbemind.

In een aantal landen, de USA en Azie voorop, zijn er tienduizenden top verdieners met inkomsten ruim boven de  Balkenende norm, 180.000 euro per jaar. In een aantal landen gaat de discussie er al lang niet meer over OF het business model werkt, maar WELK bedrijf de beste opportunity heeft.

De Direct Selling Industrie zet meer dan $150 miljard om wereldwijd, internationale bedrijven als Herbalife, Vemma, Nu Skin, USANA en Amway rapporteren Double Digit Growth en een aantal bedrijven zijn beursgenoteerd en transparant voor analisten.

Als je in Californie aan een willekeurige luxe auto rijder vraagt hoe hij aan zijn auto komt dan is vaak het antwoord: ik ben onafhankelijk MLM distributeur van bedrijf XYZ.  De vraag komt op: Waarom lopen Nederland en Belgie achter?

In mijn optiek zijn daar een paar redenen voor. Op de eerste plaats heeft West Europa een ander sociaal klimaat dan de USA of Azie. In die landen betekent geen baan/ inkomsten dat je al snel op straat staat. De noodzaak daar om een plan B te hebben, een achterdeurtje voor het geval je hoofd inkomen wegvalt, is nog groter dan in West Europa.

Echter met de neergaande economie komen er steeds meer mensen achter dat het heel slim is, om voor JE ZELF wat op te bouwen. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat heel veel mensen niet met plezier naar hun werk gaan, – de rekeningen moeten nu eenmaal betaald worden – en graag voor zich zelf willen beginnen.

Een andere reden is dat er in West Europa weinig MLM expertise is, in de USA zijn er honderden professionele MLM trainers en coaches. In Nederland en Belgie zijn ze op 1 hand te tellen. Is expertise en training belangrijk als je een business wilt opbouwen?

Ik ken geen succesvolle ondernemer die niet op de een of andere wijze zijn kennis heeft gehaald bij experts, geen bakker die een goed brood bakt zonder gedegen opleiding, geen accountant zonder de nodige studie.

In het verleden hebben veel mensen geprobeerd een MLM organisatie te bouwen zonder kennis van zaken, promoten het concept als snel rijk business en faalden daardoor hopeloos. Met name downgrading is een bekend fenoneem in MLM, je start met enthousiaste mensen, en je eindigt met distributeurs die er geen fluit van begrijpen door gebrek aan training.

Toch heeft ook de Nederlandse en Belgische markt een aantal top verdieners opgeleverd en in Duitsland zijn circa 600,000 mensen actief in het business model, wereldwijd 100 miljoen!

Wat vergt het nu om een goede carriere op te bouwen volgens succesvolle distributeurs?:

  1. Studie en zelf ontwikkeling. Alhoewel in de basis MLM simpel is, – team met een paar mensen en bouw dat samen uit -, weet elke sporttrainer dat een goed team niet uit de lucht valt. Je zal het compensatie plan en het business model moeten kunnen uitleggen aan nieuwe mensen. Een aantal goede generieke boeken over Netwerk Marketing vind je hier.
  2. Bestand zijn tegen negatieve feedback. Of je nu een feest organiseert of mensen vraagt naar een zakelijke mogelijkheid te kijken, altijd zullen mensen geen interesse hebben om wat voor reden dan ook. Een vuist regel is dat 10% van je relaties interesse hebben. Als je geen Nee's kunt accepteren, blijf dan in loondienst.
  3. Het vermogen om mensen te interesseren die goede sociale eigenschappen hebben. Het kost tijd om mensen met beperkte vaardigheden op te leiden, het kan best, maar werken met gedreven, talentvolle mensen versnelt het proces. Niet iedereen heeft de drive en het talent om top voetballer te worden.
  4. Ga All In. Aan half werk heeft niemand wat. Een paar mensen inschrijven voor een opportunity en vervolgens denken: Ik ben klaar, commissies komen nu van zelf binnen is niet erg realistisch. Kan wel, maar je bent dan de hoge uitzondering. Achter elk goed sportteam staat een goede coach. Een aantal mensen in je team zal uitvallen en nieuwe komen je team versterken.
  5. Met een eigen bedrijf dien je consequent om te gaan. Je kan starten in MLM met een paar uur per week en met een geringe investering, je zal echter zien dat je veel sneller succes boekt als je er meer tijd in stopt en veel meer als je op termijn full time gaat.
  6. Neem afscheid van je EGO. EGO staat voor – Echt Geen Omzet – Met name een uitdaging voor mensen die al commercieel bezig zijn… soms een voordeel een commerciele achtergrond, vaak een last. EGO staat duplicatie in de weg, en met duplicatie wordt het echte geld gemaakt.
  7. Zoek een goede mentor of een succesvolle MLM distributeur met wie je ervaringen uitwisselt, zodat je het wiel niet opnieuw uitvindt.
  8. Positiviteit. Succesvolle mensen zijn zelden negatief, miljonairs lachen veel, top sporters gaan ervoor, het werkt niet anders in Direct Selling… Check eens de website van Eric Worre voor diepte video interviews met top verdieners.

Je kan als MLM distributeur een mooi bedrijf opbouwen, als je het professioneel aanpakt,

Succes!

Een aantal internationale top verdieners $1 miljoen+ per jaar actief op de Nederlandse markt:

Angela Liew and Ryan Ho Nu Skin

Angela Rayne HoNu Skin

Dexter Birdie Yager Top Earners Hall Of Fame

Dexter YagerAmway 

Bea Bos Top Earners Hall Of Fame

Bea Bos – Herbalife 

Tom Alkazin

Tom Alkazin – Vemma

Geoff Liberrman Top Earners Hall Of Fame

Geoff Liberman – Euphony

Sharron Sharif Top Earners Hall Of Fame

Sharron Sharif – Xango

Rick Jordan Top Earners Hall Of Fame

Rick Jordan – Unicity

Mark Comer Top Earners Hall Of Fame

Mark Comer – Synergy

Holton Buggs Top Earners Hall Of Fame

Holton Buggs – Organo Gold

Ed Bestoso Top Earners Hall Of Fame

Ed Bestoso – Melaleuca

Carsten Ledule Top Earners Hall Of Fame

Carsten Ledule – PM Int.

Dave Johnson Top Earners Hall Of Fame

Dave Johnson – Nikken

Jeff Roberti Top Earners Hall Of Fame

Jeff Roberti – Juice Plus+

Minh Julie Ho Top Earners Hall Of Fame

Minh & Julie Ho – TalkFusion

Rolf Kipp Top Earners Hall Of Fame

Rolf Kipp – Forever Living

Rita Hui Top Earners Hall Of Fame

Rita Hui – USANA

 

Become a Recommended Distributor

Direct Selling Distributors, they are active professionals, who love to team up with you!

Comments (1)

  1. Werelds Ted! Super artikel! Het beste MLM boek in mijn belevenis — en welke alle andere boeken overbodig maakt (want heb er veel gelezen de afgelopen 7 jaar) — is de Nederlandstalige versie van het boek wat op nr. 9 staat van je lijst: Don Failla – 45 seconden presentatie. Legt namelijk de "do's en dont's" in jip & janneke taal uit (netals je artikel). Voor iedereen interessant is ook het artikel op Ted's Nederlandse site "Status van Netwerkmarketing in NL". Moet voldoende zijn, om 2012 met z'n allen mooi af te sluiten 😉 Recessie is een mindset in onze industrie. En mindsets zijn te veranderen (gelukkig maar).

Write a comment

Connect with